piatok 2. novembra 2012

Slepé mapy a slabozraký zemepisár

Význam využitia máp v geografii asi netreba bližšie vysvetľovať. Geografia bez mapy je ako párok bez horčice. Jednou z najdôležitejších úloh geografie je naučiť žiakov čítať mapy, rozumieť im a mať k ním pozitívny vzťah. Tak ako aj množstvo iných vecí, aj mapy sa s technologickým rozvojom a nástupom internetu zmenili. Dnešná generácia sa stretáva už prevažne s digitálnymi mapami a na tie papierové sa začína pomaly pozerať ako na relikt z čias, keď ešte partizáni chodili lesmi Veľkej Fatry.

Každý z vás asi pozná zaužívaný pojem "slepá mapa". Podľa mojich zistení môžeme ľudí rozdeliť do dvoch základných kategórií, tých ktorí slepé mapy milujú a tých, čo ich z hĺbky duše nenávidia. Osobne sa síce prikláňam k termínu "obrysová mapa", ani zmena pomenovania však nemení nič na podstate. Aktivity s obrysovými mapami sú dôležité, pretože práca s nimi rozvíja priestorové myslenie a vôbec, všetci sa asi zhodneme, že je na smiech, alebo skôr do plaču, keď podľa prieskumov nevie tretina Američanov na mape sveta ukázať Perzský záliv a pätina nelokalizuje ani USA.

Obrysové mapy použiteľné priamo na hodiných geografie nachádza učiteľ najčastejšie v pracovných zošitoch alebo si ich kopíruje zo starostlivo roky ochraňovaných papierov. Ak sa tie náhodou stratia, učiteľ má problém a jeho vlasy začínajú blednúť viac, ako písmená na starých spisoch. Dnes máme našťastie už iné, bohatšie možnosti obrysových máp s ktorými sa vás poznažím v najbližších riadkoch oboznámiť.

Začnime od klasických obrysových máp, ktoré pre žiakov učiteľ vopred pripraví prefotením príslušného množstva. Ak ste si dodnes roky uchovávali vami pracne pripravené mapky, pokojne ich môžete zrecyklovať. Zoznámte sa s fantastickým zdrojom obrovského množstva tematických slepých máp na webe d-maps.com. Ďalším rýchlym zdrojom obrysových máp na celú A4 podľa potreby je www.printablemaps.net




















Na webe nájdete obrysové mapy pre všetky svetadiely, oblasti, regióny a štáty sveta, pričom len pri Slovensku si môžete vybrať z niekoľkých desiatok máp, z ktorých si vyberiete presne to, čo potrebujete. Mapu stiahnete alebo skopírujete a jednoducho vložíte do dokumentu vo Worde alebo prezentácie v Powerpointe. Po nastavení požadovanej veľkosti (niekedy stačí mapka veľkosti polovice A4, niekedy je lepšie mapka na celú veľkosť papiera) a prípadných potrebných úpravách (označenie geografických prvkov číslami, vpísanie zadania úloh k mape atď.) jednoducho vytlačíte svoj výtvor a hor sa s mapkami na hodinu potešiť alebo vystrašiť vašich žiakov.

Osobne využívam obrysové mapy nielen v tlačenej podobe, ale najmä ako súčasť písomiek sa mi osvedčilo ich nasvietenie cez dataprojektor s vopred vyznačenými geografickými prvkami, ktoré majú žiaci správne pomenovať. Odpadá tak nutnosť tlače veľkého množstva máp a spotreba papiera a tonera, čo je niekedy v školách neraz spojené so škrípaním zubov kolegov alebo vedenia.

Okrem obrysových máp vo svojej tradičnej papierovej podobe, by dnes bolo hriechom nevyužiť možnosti, ktoré nám ponúka internet, kde môžete nielen nájsť množstvo interaktívnych mapových hier, ale dokonca si jednoducho a rýchlo vytvoriť svoje vlastné podľa potreby. Vynikajúcim webom na spomínané účely je www.purposegames.com, kde po registrácii zdarma môžete vyhľadať interaktívnu mapku podľa potreby, prípadne si vytvoriť novú. Všetko, čo k tomu potrebujete je len podkladový obrázok (mapa), ktorý nájdete cez vyhľadávač Google. S vlastných skúseností viem, že nie je problém nájsť akúkoľvek mapu, hoc by to bola aj mapa hustoty metalových kapiel v jednotlivých štátoch sveta. Ako môže vyzerať vami rýchlo a jednoducho vyhotovená obrysová mapa na preberané učivo si môžete pozrieť na príklade učiva Poloha a povrch Austrálie.  Veľkou výhodou interaktívnych online obrysových máp je fakt, že žiaci okamžite vedia, či sú ich odpovede správne, po dokončení hry vidia svoju úspešnosť v percentách a dokonca sa môžu porovnávať so všetkými hráčmi, ktorí už hru odohrali. Byť prvým je vždy motivačným faktorom:)

Okrem spomínaného webu máte možnosť využiť aj en.educaplay.com, web so širokou škálou tvorby vlastných online hier a aktivít pre učiteľov, kde sa dá taktiež vytvoriť online interaktívna mapa podľa vašej potreby, ktorá môže vyzerať napr. takto.

Ďalším spôsobom, ako trénovať orientáciu na mape je využitie tzv. Geo dart games, ktoré idú ešte ďalej. Vašou úlohou je v nich do mapy zapichnúť šípku presne na mieste, kde sa podľa vás nachádza hľadaný bod. Hra vám po každom pokuse napíše o koľko kilometrov ste sa zmýlili. Hra je zábavná a môžete si ju sami vytvoriť pomocou mapovej služby Umapper, kde si navolíte Create a map a následne v Templates zvolíte GeoDart Game. Jednoduchý návod ako na to, vám poskytne inštruktážne video nižšie.



Výhodou vami vytvorených interaktívnych mapových hier je jednoduchá možnosť ich zdieľania na sociálnych sieťach, ich zabudovania do vášho webu, preposlanie linku na e-mailové adresy vašich žiakov v rámci zadania domácej úlohy atď. Téma je natoľko široká, že jeden článok na blogu ju nemôže ani náhodou prebrať do detailov a preto sa jej budeme ešte istotne venovať. 

Na záver pár užitočných liniek s online hrami:


www.sheppardsoftware.com
http://www.maps.com/funfacts.aspx
http://hry-vodplan.sazp.sk/index.php?choice=mapy
http://www.ssp-naturns.eu/spielwiese-othermenu-95/geo-dart.html
http://www.reachtheworld.org/geogames/Play-GeoGames.html
http://www.yourchildlearns.com/geography.htm
http://www.lizardpoint.com/fun/geoquiz/


 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára