utorok 13. novembra 2012

Skupinová tvorba online mapy

Na internete nájdeme množstvo nástrojov na tvorbu jednoduchých online máp, z ktorých je snáď najznámejším Google maps, ten je na bežné využitie jednoduchých študentských máp dostačujúci, v tomto článku sa však zoznámime s nástrojom Umapper, ktorý dokáže pár skvelých vecí naviac.  Jednou z výborných možností využitia Umapper v školskom prostredí je funkcia tvorby skupinovej mapy, ktorú môžu editovať viacerí užívatelia naraz. Práve táto možnosť robí Umapper jedinečným nástrojom využiteľným pri tvorbe skupinových alebo triednych projektov.

Zadanie tvorby skupinovej mapy vašim žiakom môžete spojiť prakticky s akoukoľvek témou. Ak je získanie potrebných informácií pred tvorbou mapy súčasťou zadania, tým lepšie. Pár nápadov na tému skupinových projektov:

1. Pôvod ovocia a zeleniny v obchodoch
2. Odkiaľ pochádza naša elektronika
3. Odkiaľ pochádza naše oblečenie a obuv
4. Ťažba vybraných nerastných surovín vo svete
5. Štáty navštívené žiakmi vašej triedy alebo školy
6. Obľúbené a neobľúbené miesta v našom meste a jeho okolí
7. Naše cesty do školy
8. Čierne skládky v okolí obce
9. Výskyt divorastúcich plodov a húb a v okolí obce ...

Výhodou skupinového zadania v Umapper je skutočnosť, že mapu môže editovať ľubovoľný počet užívateľov, žiakom napr. zadáte tému Pôvod ovocia a zeleniny v obchodoch, tí priamo v obchodoch zistia krajiny pôvodu ponúkaných druhov, zapíšu si ich a svoje zistenia každý jeden z nich vyznačí v mape. Výsledkom bude komplexná mapa, na ktorej tvorbe sa podielali prakticky všetci.

Ako teda na to? Pozrime sa na ovládanie Umapper od úplných základov. Pred samotným začiatkom tvorby mapy je nutné sa registrovať (Sign Up v pravom hornom rohu obrazovky). Registrácia vyžaduje bežné informácie, ako je zadanie užívateľského mena, pod ktorým budú vaše mapy publikované (username), vašu e-mailovú adresu a celé meno. Po registrácii sa prihláste (Log in) a môžete začať s tvorbou svojej prvej mapy klikom na Create map na hornej lište. Objaví sa nám informačná karta mapy, do ktorej v Edit info vpíšeme názov mapy, jej krátky opis a najmä si vyberieme z viacerých ponúkaných podkladov. Osobne odporúčam prvý v ponuke Bing maps.























Dôležitým pre nastavenie tvorby skupinovej mapy pre nás bude políčko User Permissions, v ktorom nastavíme, kto a za akých podmienok môže našu mapu editovať. Pri nastavení, ako je zobrazené nižšie, bude môcť mapu prezerať a editovať ktokoľvek. Pri zaškrnutí možnosti Specific People ju budú môcť editovať len užívatelia, ktorých e-mailové adresy alebo užívateľské mená na Umapper do kolonky vypíšeme. Táto možnosť je bezpečnejšia, keďže tak zabránime, aby nám prípadný "náhodný záškodník" mapu editovaním zničil. Odstránenie celej mapy môže vždy vykonať len jej prvotný autor, spolupracovníci túto možnosť nemajú.














Po vyplnení všetkého nutného (Tags je dobré vyplniť kľúčovými slovami pre ľahšie vyhľadávanie zhotovenej mapy v budúcnosti, alebo inými užívateľmi), môžeme prejsť k samotnej tvorbe mapy, ktorá sa prakticky nelíši od tvorby mapy v prostredí Google Maps. Do mapy môžeme vkladať bodové, líniové alebo plošné objekty, ktorým môžeme meniť tvar, veľkosť, farbu apod. Jednoducho sa dajú, ako ikony lokalít použiť akékoľvek obrázky z internetu. Pridanie polygonu sa dá napr. využiť na jednoduché označenie (vyfarbenie) celého štátu. Informácie o vložených objektoch sa dajú aj dodatočne v mape editovať, pričom môžeme pre každý vpísať nielen názov, ale aj obšírnejšie informácie, ktoré sa užívateľovi mapy zobrazia v okne po kliknutí na objekt v mape. Keď máme mapu hotovú, jednoducho klikneme na Save, čím ju uložíme vo formáte .kml. Ak chceme vidieť, ako bude vyzerať hotová mapa pri prezeraní klikneme na View map v pravom hornom rohu. Keď sme s mapou spokojní a pripravení ju zverejniť, nič nie je jednoduchšie. Od mapového editora sa prescrollujeme nižšie, kde získame Embed code na zabudovanie mapy na akúkoľvek web stránku, alebo URL adresu, ktorú po skopírovaní pošleme cez e-mail, necháme zdieľať na sociálnej sieti, prípadne vložíme, ako hypertextový odkaz do textu.

Ako ukážka vloženej mapy na webe nám môže poslúžiť nasledovná wiki mapa (môže ju editovať ktokoľvek), nadšencov Skimboardingu z Britskej Kolumbie, ktorí si vďaka nej vymieňajú tipy na vhodné lokality pre svoje hobby. Ak by vám tento stručný návod predsa len nestačil na youtube nájdete viac inštruktážnych videí, ako na to. Stačí len hľadať Umapper. Ale dosť bolo už rečí, poďme mapovať! :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára